2009-11-28 21:24:09• hírek • MTI/Garzó Ferenc

A magyarság jövője a tét

A romániai elnökválasztás második fordulóján, december 6-án a szavazás nem két személyről szól, hanem arról, hogy kinek milyen víziója van az eljövendő Romániáról, és hogy lehet-e Klaus Johannis személyében egy kisebbségi politikus Románia miniszterelnöke - mondta szombaton marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Markó Béla.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke leszögezte: a szövetség "a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) közösen - azt a jelöltet támogatja, aki kiáll a mi elképzelésünk mellett, és ez a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Mircea Geoana".

Markó kifejtette: az, hogy a román parlamenti pártok többsége egy német nemzetiségű és kiválóan felkészült, független politikust javasol a miniszterelnöki tisztségre, azt mutatja, hogy most van esély a szemléletváltozásra a román politikában. Van esély olyan jövőt építeni, amelyben minden állampolgárnak egyenlő módon helye van, és ez a magyarság számára is fontos szempont - tette hozzá Markó. A szövetség nem tud olyan jelölt mellé állni a második fordulóban, aki ezt a típusú jövőképet nem volt hajlandó támogatni - állapította meg, utalva Traian Basescu államfőre, aki Johannis jelölését több ízben is elutasította.


Markó Béla szerint a második forduló nem két személyről szól.
Markó Béla szerint a második forduló nem két személyről szól


Hozzátette: az RMDSZ által meghozott döntés nem a személyekről, hanem az alternatíva, a szemléletváltás szükségességéről szól. Válaszolt Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének a kijelentésére, miszerint ezzel a döntéssel az RMDSZ feladta volna a magyar összefogást. Markó meglepetésének adott hangot, hogy valaki a magyarok közül ne támogatná Klaus Johannis miniszterelnök-jelöltségét.

A magyar összefogás működik - állapította meg Markó Béla. Szerinte az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot (EMEF) december 6-a után össze kell hívni. Hozzáfűzte: ebben az időszakban az RMDSZ politikai felelőssége volt az, hogy a választások második fordulójával kapcsolatosan döntsön, hiszen - tette hozzá - a szövetségnek kell majd a parlamentben egy bizonyos többség mellé odaállni.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: